Keuzekompas®

 

Een Keuzekompas® is jouw persoonlijke handleiding. 

 

Het is een overzicht van:

  • Jouw waarden
  • Jouw energiebronnen
  • Jouw toekomstbeel en doelen
  • De dingen waar je meer wil mee doen of net niet
  • De omgevingen die voor jou kloppen of net niet 

Doel

Het Keuzekompas® is een instrument dat jouw persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleert.   Je zal juiste levenskeuzes kunnen maken die op dit moment en in de toekomst voor jou kloppen.

 

Werkwijze

Een Keuzekompas® maak je zelf, alleen jij kan voelen wat je nodig hebt.  Je doet dit aan de hand van een aantal reflectieoefeningen die wij hiervoor hebben ontwikkeld.  Je doet dit ook samen met je coach.  De coach begeleidt je doorheen het hele traject. De coach zal jouw denken prikkelen door de vragen die hij/zij stelt.  Af en toe ontmoeten jullie elkaar, maar een flink stuk van het traject leg je op jezelf af.  Een traject duurt al makkelijk enkele weken. 

 

Concreet mag je het volgende verwachten van je coach:

  • Tijdens de intake maak je kennis met je coach.  Hij/zij geeft je jouw persoonlijk handboek vol oefeningen die je helpen om het traject af te leggen.  Samen maken jullie ook afspraken m.b.t. hoe het traject zal lopen.
  • Tijdens het traject heb je regelmatig ontmoetingsmomenten met je coach om samen de voortgang te bespreken op coachende wijze.  Tussentijds ontvang je ook regelmatig via mail of sms prikkelende vragen die je verder helpen op je tocht.
  • Op het einde van het traject verwerk je al jouw inzichten in een Keuzekompas®.  Het cadeau voor de rest van je leven!

Jouw Keuzekompas® is jouw gids bij het maken van jouw levenskeuzes.  Het is bij wijze van spreken jouw hoogstpersoonlijke ‘handleiding’. 

 

Resultaat

Na afloop van het traject kan je het volgende doen met jouw Keuzekompas®:

  •  Veranker het en praat erover met jouw netwerk.  Vertel waar je in gelooft, waar je voor staat, waar je goed in bent en van geniet.  Zo ontstaat verbinding van binnenuit.
  •  Jouw Keuzekompas® is een variatie op jouw diploma.  Een diploma vertelt dat je op een bepaald moment in je leven in staat was bepaalde opgelegde normen te behalen.  Een kompas vertelt wie je ben en wat je kunt betekenen voor jouw netwerk.
  • Bespreek het met jouw manager, met jouw team en met jouw collega’s.  Zo maak je diepere verbindingen.  Sommige teams verdelen en het werk op basis van ieders Keuzekompas®, waardoor de teamleden meer kunnen doen van waar ze echt goed in zijn.
  • Leef, experimenteer, verken, ontdek, groei… in de richting die jouw kompas aanwijst.

Het Keuzekompas® is een instrument om op een inside-out manier aan ontwikkeling te doen binnen organisaties.  Klassieke instrumenten zoals bv. development centers werken op een outside-in manier (van buiten naar binnen – door de competenties te diagnosticeren en de gaps te definiëren worden de ontwikkelingspistes van de medewerker vastgelegd).  Het Keuzekompas® heeft het daarentegen over het potentieel van de medewerker en zijn persoonlijke wens om te groeien, vertrekkend vanuit zijn unieke kern/energiebronnen en passies. 

The Future Generation - coöperatieve onderneming met een missie!

De organisatie die achter het Keuzekompas® zit, is The Future Generation CVBA (TFG), een jong bedrijf opgericht met de droom om een samenleving en een economie te creëren waar mensen keuzes kunnen maken op basis van wat ècht telt en niet op basis van wat de buitenwereld van hen verwacht.

 

De slogan van TFG luidt ‘ieder zijn Keuzekompas®, op belangrijke momenten in het leven’.  TFG wil zoveel mogelijk doelgroepen bereiken in verschillende contexten: bedrijven en organisaties, gezondheidszorg, werknemers met loopbaanvragen en… jongeren.  Omdat de belangrijke keuzes vaak gemaakt worden op relatief jonge leeftijd, met name het moment van studiekeuze, wil TFG zoveel mogelijk jongeren stimuleren om hun Keuzekompas® te maken tijdens de tienerjaren.  Daarom wordt 1/3 van de brutomarge van TFG gereserveerd voor het aanbieden van GRATIS trajecten aan jongeren uit kansarme milieus.  Om de financiële drempel zo laag mogelijk te houden, kunnen jongeren hun coachingstraject betalen in nature, door hun talenten in ruil aan te bieden.

 

 

TFG is een coöperatieve vennootschap omdat zij mee op zoek gaan naar de organisatiemodellen van de toekomst.  Hoe kunnen we onze organisaties zo designen dat ze medewerkers toelaten om in hun kracht te staan, om zoveel mogelijk de dingen te doen die kloppen bij hun Keuzekompas® en om samen bij te dragen tot een betere wereld.  De coöperatieve organisatievorm sluit daar momenteel het dichtste bij aan.