· 

3 manieren om je tiener te laten dromen van een mooie toekomst!

Wil je ook het beste voor je tiener?

 

Als jongerencoach heb ik het mijn missie gemaakt om jongeren te begeleiden in het leren maken van richtinggevende levenskeuzes op een bewuste manier.  Ze krijgen een duidelijk beeld van welk hun levenspad wordt dat ze dan met meer zelfvertrouwen zullen bewandelen en ontdekken.

 

Liggen jongeren ook jouw aan het hart?  Wil je hen ook ondersteunen?  Hier zijn enkele tips!

 

1. Moedig hen aan om ‘groots’ te dromen, voor zichzelf en voor anderen.
Vraag hen wat hun dromen zijn.  Wat willen ze ècht in hun leven?  Niet enkel op gebied van studies en loopbaan, ook op andere gebieden zoals relaties, levensstijl, gezondheid en materialistisch.

In wat voor een wereld willen zij graag leven?  Wat kan hun bijdrage daarin zijn?  Wat raakt hun emotioneel in deze wereld?  Hoe kunnen zij hun talenten inzetten om een bijdrage te leven?

 

2. Minimaliseer hun faalangsten

Wat als ze groots dromen maar het niet of slechts deels kunnen waarmaken?  Staan ze dan voor gek?  Wat zullen anderen zeggen?

 

Maak hun duidelijk dat het OK is om anders te zijn en dat ze uniek en speciaal zijn.  Moedig hun potentieel aan, zo moedig je hun succes aan. Je kan immers enkel slagen met tegenslag en volharding!


3. Leer hen omgaan met ‘onzekerheid’

Niets is zeker in het leven.  Enkel dat we dood zullen gaan.  Zekerheden komen en gaan.   Als je een zaadje plant, is er geen garantie dat er een plantje uit zal komen.  Dan proberen we een ander zaadje of een andere bodem.  Dat heeft ieder voor zichzelf in handen.  De volharding zorgt dat je je doelen bereikt.



Deze drie regeltjes zijn perfect toepasbaar tijdens bijvoorbeeld examens: droom groots, stel hoge doelen, zet faalangst aan de kant en sta open voor de onzekerheid van het resultaat.  Prestatiedruk staat enkel in de weg.  Ze zullen ontdekken dat ze makkelijker hun doelen kunnen behalen.

 

En wat als ze het nu niet ‘goed’ doen op school?  Je weet nochtans dat ze slim en capabel genoeg zijn en toch zie je dat niet terugkomen in hun cijfers?

 

Het gevaar bestaat dat ze gaan denken dat ze niet goed genoeg zijn en dat ze nooit succesvol zullen zijn.  Sommigen van de slimsten zullen het nooit maken op school.  Ze passen gewoon niet in het conventionele schoolsysteem.  En dat is meer dan OK.  Ze slagen zeker, op hun eigen persoonlijke manier.  Als jij in hun blijft geloven, dan zullen ze dat zelf ook doen.  Zoek samen met hun naar alternatieven die wel bij hun passen of zoek passende begeleiding die de juiste inzichten zal opleveren.