· 

4 tips om je zelfvertrouwen op te krikken

Ik hou van het gevoel van zelfverzekerd te zijn, dat gevoel van sterkte en zelfbewustzijn.  De gedachte ‘ik heb dit onder controle’ stelt me gerust.

 

Een taak aanpakken met een gezonde dosis zelfvertrouwen is dikwijls een onbewust proces: je weet dat je het kan en je doet het gewoon… Het voelt niet als een kwestie van zelfvertrouwen. 

 

Maar wat als je een taak gaat uitvoeren die je minder onder de knie denkt te hebben?  Voel je je dan ook minder zelfzeker?  Twijfel en terughoudendheid komen dan opzetten.  De gedachten over hoe onvoorbereid je wel bent, nemen de overhand.

 

Herken je het ook?

 

Zelfvertrouwen is een paradox: we willen zelfvertrouwen voelen vooraleer we iets gaan doen dat nieuw of riskant aanvoelt, toch vergroot ons zelfvertrouwen pas nadat we het ook effectief gedaan hebben.  Het zelfvertrouwen dat we wensen, komt pas na het uitvoeren van de actie, niet voordien!

 

Om het even wat er gebeurt, we willen gewoon gerust gesteld zijn dat alles OK is. Als het gevoel van twijfel opkomt, dan is dat een teken dat angst opkomt en die zorgt dan weer voor de vervelende gedachten van ‘Wat als…?’.

Wat kan je dan best doen om dat onbehaaglijk gevoel van twijfel om te buigen naar meer zelfvertrouwen?

1. Ga vooruit!

Je zal je wellicht nooit echt ‘klaar’ voelen.  Accepteer dat je dat gevoel hebt en wees toch bereid om over te gaan tot actie.  Al heb je knikkende knieën en slaat je hart op hoge toeren, laat je volgende stap ‘vooruit’ zijn!

2. Omhels imperfectie.

Start met de gedachte dat er meer dan één enkele juiste manier is om het resultaat te bereiken.  Als je denkt dat er maar één perfecte wijze is dan is dat weer een manier om je zelf tegen te houden.  Als je wacht tot je iets perfect onder de knie zal hebben, dan zal je het wellicht nooit echt doen.  Ga niet uit van hoge verwachtingen, maar vertrek vanuit waar jij bent op dat moment.

3. Ken je eigen ‘Waarom’.

Wat is het groter geheel?  Wat is je doel?  Welk is je droom?  Hou dit in gedachte om jezelf te motiveren als je weerstand voelt die je tegen houdt.  Wat nu moeilijk lijkt, zal het waard geweest zijn eens je je doel bereikt hebt. 

4. Maak kleine stapjes.

Je moet niet meteen je grootste uitdaging aangaan om je zelfvertrouwen op te bouwen.  Neem kleine stapjes.  Op die manier ondervind je waardevolle kleinere resultaten die de bouwstenen zij van jouw zelfvertrouwen.  Ga op zoek naar kleine uitdagingen die je net buiten je comfortzone vindt.  De kleine resultaten zullen je telkens positieve gevoelens geven en je meer zelfverzekerd maken.

Als je het discomfort van je eigen weerstand doorbreekt, bouw je aan je zelfvertrouwen rond een bepaalde vaardigheid.  Hoe meer je dat oefent, hoe meer zelfzeker je zal worden in het algemeen om nieuwe zaken en verandering aan te durven pakken. 

Als de wereld daar maar klaar voor is dan!!