· 

Verandering bewuster aanpakken

Of waarom een bewustzijnsproces onontbeerlijk is om verandering op de voor jou juiste manier aan te pakken.

 

We maken het allemaal wel eens mee:

·        je kiest en je ‘wil’ een belangrijk aspect in je leven over een andere boeg gooien

·        je staat voor voldongen feiten en je ‘moet’ een belangrijke verandering doorvoeren in je leven.

Welke van de twee het ook is, de vraag “hoe doe ik dat op de ‘beste’ manier?” komt in beide gevallen naar voor.  Sta er gerust even bij stil want dit is dé opportuniteit om te doen wat jij ècht wil.

 

Hoe maak je nu de voor jouw beste keuzes?  Hier raad ik iedereen aan om eerst en vooral te beginnen bij jezelf.  Begin niet met te kijken wat er moet veranderen in je omgeving.  Durf naar jezelf te kijken en wie je bent.  Ben je je zelfbeeld een beetje kwijt, wel dat is geen ramp, dan is het een ideaal moment om jezelf terug ‘in kaart’ te brengen.

 

Wat betekent het nu om jezelf ‘in kaart’ te brengen?  Onderzoek waar je interesses lagen in het verleden en waar ze op vandaag liggen.  Kijk naar waar je goed in bent, dus welke zijn je sterkste competenties en nog sterker, welke zijn je passies en je talenten die meteen ook jouw energiebronnen en drijfveren vormen.  

 

Weet je terug goed wie je bent?  Veranker dan je zelfbeeld en maak dat je je er meer van bewust bent.  Pas als je een duidelijk en bewust zelfbeeld hebt, kan je ook weten wat je ècht wil.  Je toekomstbeeld kan enkel vorm krijgen als je weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is.

 

Is weten wie je bent en weten waar je naartoe wil dan voldoende om de verandering op de ‘beste’ manier aan te pakken?  Hier ben ik van mening dat je geen verandering kan doorvoeren zonder een actieplan op te stellen om jouw toekomstbeeld ook waar te maken en de verandering aan te pakken.  Een to-do list is al een goed basis, maar zorg er dan ook voor dat je met de juiste interne motivatie mee aan de slag gaat.  Als je de dingen doet om anderen te plezieren of uit schrik voor andermans oordeel, doe het dan niet.  Enkel als je zelf goed weet waarom, binnen welke context, het voor jou persoonlijk belangrijk is, dan wil je het ook echt doen!

 

 

Heb je het moeilijk met dit bewustzijnsproces vorm te geven en verandering aan te pakken?  Ik help je daar natuurlijk graag bij via coachende vragen, oefeningen en opdrachten.