· 

Sta jezelf niet in de weg door prestatiedrang!

Het afremmend effect van ‘prestatiedrang’

 Leg jij jezelf ook wel eens druk op om een doel te bereiken?  Welke oorzaak heeft die druk dan? Is het financiële druk, wil je je bewijzen, zoek je waardering of wil je het gewoon heel goed doen voor een ander? 

Een ‘gezonde’ drang helpt om een resultaat te bereiken.  Die drang valt dan onder (interne) motivatie en kan je best omschrijven als ‘iets willen bereiken’.  Van zodra je merkt dat je motivatie overschakelt naar ‘iets moeten bereiken’ moet je bij jezelf een alarmbelletje laten afgaan.  Ik wil hier niet in detail gaan over de verschillende vormen van motivatie.   Dat doe ik in een latere blog wel eens. Wel wil ik stilstaan bij het feit dat als we onszelf een druk opleggen van ‘moeten’, we onszelf ook heel erg kunnen beperken om een goed resultaat neer te zetten.

Ter illustratie: Jef is een kei in zijn vakgebied als 'management consultant'.  Hij doet dit in dienstverband en alles verloopt heel goed.  Het lukt hem steeds om het beste advies te geven zodat zijn klanten mooie resultaten boeken.  Jef besluit om uit dienstverband te gaan en hij waagt de stap naar een zelfstandig statuut.  Hij start zijn eigen bedrijfje op.  Ook al is hij de beste in zijn vak, het duurt even voor zijn bedrijf van de grond geraakt.  Tot het zo ver is, ervaart hij financieel ongemak.  Dit ongemak geeft hem prestatiedrang: ‘ik moet dringend geld verdienen’.  Meer en meer valt hem op dat hij minder goede resultaten bereikt bij zijn klanten.  Hij voelt dat er hem iets in de weg staat om helder en creatief te denken…  er ontstaat een soort tunnelvisie.

Het is eigen aan de mens om bij prestatiedrang in een sturende modus te schakelen.  We werken plots naar iets anders toe uit angst voor falen.  Dat maakt dat we minder gericht zijn op het resultaat dat we willen bereiken (tevreden klanten) en meer gericht zijn op het bereiken van een ander doel (financiële stabiliteit).  Het gevolg is dat we in een situatie terecht komen waarbij we onze eigen groei zelf in de weg gaan staan.  Dit kan voorkomen op heel variërende levensdomeinen, zoals werk, studies, relatie, sport,… 

Moraal van het verhaal: verlies het (lange termijn) doel dat je wil bereiken niet uit het oog en wees alert voor je eigen belemmeringen door (korte termijn) prestatiedrang!